nap (Diccionari)

nap 1
1. a. m. BOT./AGR. Planta herbàcia anual o biennal de la família de les crucíferes (Brassica napus), d'arrel carnosa, flors grogues en inflorescències racemoses i fruits en síliqua, cultivada per les seues arrels, comestibles, i les llavors, oleíferes.
b. m. BOT./AGR. Arrel del nap.
c. nap redó BOT./AGR. Napicol.
2. m. [ pop. i fig. ] Nap-buf.
3. m. pl. [ fig. ] En combinació amb la paraula col, també en plural, és usat en expressions amb què es fa referència a diverses circumstàncies, possibilitats, etc., equivalents, sense especificar-les. Ara per naps, ara per cols, mai no treballa. És un bleda, tant se li'n dóna naps com cols. Sempre, per naps o per cols, he de matinar. Vam començar a xarrar, que si naps, que si cols, i se'ns va fer tard. Tant li fa naps com cols, decidix tu mateix. Tant si són naps com cols, no pense parlar-li mai més.
4. arrancar-ne un bon nap (d'un negoci, d'una faena, etc.) Expressió usada per a indicar que no se n'ha tret cap profit o no tant com se n'esperava.
5. com un nap Pelat.
6. i un nap! Expressió de negació desmentint. Després del que m'has fet vols que et torne els diners de la moto? I un nap!
7. ni naps ni cols Res. No vol ni naps ni cols.
8. no valdre un nap (o un nap torrat ) Ser inútil o no tindre gens de valor o d'importància.
9. quan ploguen naps Mai.

nap (Traducció Valencià-Castellà)

nap m. nabo, coyocho.

Et pot interessar